poniedziałek, 22 lutego 2016

Chleb żytni z ostropestem i czarnuszką na zakwasie

Zapraszam na kolejny wypiek domowego pieczywa. Tym razem mam dla Was chlebek żytni z dodatkiem mielonego ostropestu i ziarenek czarnuszki. Pieczywo z mąki żytniej jest dość ciężki i bardzo wilgotne, trzeba wiele czasu by ciasto wyrosło bo tylko wtedy mamy gwarancję, że chlebek nie upadnie podczas pieczenia. Doświadczenie nauczyło mnie, iż wypieki na zakwasie nie lubią przeciągów to też uwaga! Każdy wypiek tego rodzaju wstawiam do wyrośnięcia w lekko nagrzanym piekarniku. Polecam, jest pyszny i zdrowy!!! WIEM CO JEM :)



Składniki na chleb z ostropestem i czarnuszką:

- 350 g mąki żytniej typu 720
- 150 g maki pszennej
- 2 pełna łyżeczka soli (używam himalajskiej-różowej) 
- 200 g zakwasu żytniego
- 260 ml ciepłej wody
- 4 łyżki mielonego ostropestu
- 4 płaskie łyżki ziarenek czarnuszki

Dodatkowo:

- tłuszcz do foremki
- 2 łyżki otrębów żytnich do posypania foremki

Mąki wymieszać z solą i ostropestem. Dodać zakwas i ciepłą wodę oraz 3 łyżki czarnuszki. Wszystkie składniki starannie wymieszać i wyrabiać ciasto ok. 1 minuty -  będzie i powinno mieć rzadszą konsystencję klejąca się do ręki.

Keksówkę posmarować tłuszczem i oprószyć otrębami żytnimi. Ciasto za pomocą drewnianej łyżki przełożyć do przygotowanej formy, posypać 1 łyżką czarnuszki. Przykryć ręcznikiem papierowym na całej długości lub cienką bawełniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4,5-5 godzin do wyrośnięcia (używam lekko nagrzanego - do ok. 25-30 st. C piekarnika).


Piekarnik nagrzać do 200 st. C, włożyć wyrośniete ciasto i piec przez pierwsze 15 minut na termoobiegu, następnie ustawić pieczenie góra-dół zmniejszając temp. do 180 st.C i piec przez ok. 25 minut. Gdy zacznie się zbyt szybko rumienić można zmniejszyć temperaturę o 10 st. C, to zależy od Waszych piekarników. Po upieczeniu, wyjąć z blaszki i pozostawić na kratce do wystudzenia:) SMACZNEGO!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...