piątek, 5 lutego 2016

Pulpeciki rybne w sosie koperkowym

Znamy piątkowy obiad pod postacią ryby smażonej w panierce, to bardzo szybki i łatwy sposób radzenia sobie z rybą. Często duszę filety rybne na parze, bądź delikatnie podsmażam na patelni wyłożonej pergaminem. Postanowiłam zrobić na obiad klopsiki - pulpeciki rybne, bardzo podobnie jak robię z mięsa. Te rybne są bardziej delikatniejsze i kruche, podane w towarzystwie kaszy jaglanej i brokuła, będą dobrą alternatywą by urozmaicić sobie obiadowe danie. Polecam mój przepis:)





Ilość naszych pulpetów zależy od ich wielkości, jaką zrobicie.

Składniki na 9 pulpetów rybnych ( 3 porcje):

- 50-60 dkg fileta z dorsza lub mintaja
- 1 bułka razowa namoczona w mleku
- 1 małe jajko
- pół pęczka pietruszki
- 3 kopiaste łyżki bułki tartej
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna do obtaczania

Składniki na sos:

- 1 litr wody, lub pół litra wody i pół litra rosołu
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła 
- pęczek posiekanego koperku (użyłam zamrożony)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku 

Pulpety: Jeśli rozmrażasz rybę, bardzo dokładnie ją odciśnij z nadmiaru wody! Rybę pokroić na mniejsze kawałki, jeśli to możliwe wybrać ości. Zmielić, na koniec dodać odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle, przestudzoną dodać do zmielonej ryby, kolejno roztrzepać jajko, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz. Ręce zwilżyć w wodzie i formować małe pulpety, obtaczać je solidnie w mące.



Sos: Wodę zagotować (lub pół na pół z rosołem), gdy sama woda-dodać sól, do gotującej wrzucać pulpety, delikatnie wymieszać by nie były posklejane, gdy zaczną się gotować zmniejszyć płomień i trzymać jeszcze przez ok.12 minut. Gdy będą już ugotowane wyjąć na talerz, do wywaru dodać przygotowaną zasmażkę z mąki i masła, intensywnie mieszać, wsypać koperek, doprawić do smaku pieprzem jeśli potrzeba. Gotować przez ok. 2 minuty, dać 2 łyżki kwaśnej śmietany, włożyć pulpety, wymieszać i podawać:) SMACZNEGO!!!




6 komentarzy:

  1. bardzo lubie pulpeciki rybne. :) Twoje wygladaja smacznie :) zapraszam czasami do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie! Jeszcze pulpetów rybnych nie jadłam, co dość dziwne ;)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...