czwartek, 21 stycznia 2016

Owsianka z jabłkami i imbirem

Jeśli jesteś fanem owsianki a niekoniecznie tolerujesz mleko, polecam dziś wersje na zwykłej wodzie. Warto urozmaicić sobie zwykłą owsiankę o kilka dodatków jak owoce i przyprawy, a wtedy stanie się pysznym deserem bądź pierwszym śniadaniem i to na ciepło, zwłaszcza w chłodne i mroźne dni ciepłe i zdrowe śniadanie doda nam energii:) 

Do mojej owsianki używam zawsze płatków owsianych zwykłych, dlatego iż właśnie te zwykłe maja najwięcej przypisanych im właściwości odżywczych. Zapraszam!







Składniki:

- 200 ml wody
- 5 łyżek płatków owsianych zwykłych
- 2 łyżki otrębów żytnich
- jedno duże kwaśne jabłko
- pół łyżeczki startego, świeżego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta kurkumy
- 3 śliwki kalifornijskie

Wodę zagotować w małym rondelku, wsypać owsiankę i otręby, mieszać. Jabłko obrać i pokroić w grubsza kostkę, włożyć do naszej owsianki. Gdy uznasz że jest mało wody, dolej, by owsianka nie przywierała. Całość gotować na małym ogniu i mieszać aż kawałki jabłka staną się miękkie. Zdjąć owsiankę z palnika. Dodać kurkumę, cynamon, posiekane śliwki i starty imbir, wymieszać:) SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...