piątek, 1 stycznia 2016

Biszkoptowiec z brzoskwiniowym musem

Już po świętowaniu, serniki, pierniki, orzechowce ... wszystkie te pyszne ciasta z czasem staja się przesytem. Dlatego na wieczór Sylwestrowy i na Nowy Rok warto pomyśleć o lekkim i mało słodkim wypieku. Sięgając po przepisy wszystkie wydawały się znów dość mocno urozmaicone. To też postanowiłam upiec zwykły biszkopt, kupiłam puszkę brzoskwiń i kilka innych dodatków. Powstało pyszne, mało słodkie i lekkie ciasto, mogę śmiało polecić, zwłaszcza iż przygotowanie go to dosłownie kilka chwil, a efekt? na zdjęciach :) Zapraszam!!!





Składniki na biszkopt:

- 5 duzych jaj
- 1/2 szkl. cukru
- pół szkl. mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka z brzoskwiniami:

- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe 

Ptasie mleczko:

- 2 galaretki: cytrynowa, agrestowa
- 500 ml śmietanki kremówki 

Dodatkowo:

- 70 g wiórków kokosowych uprażonych na złoty kolor

Biszkopt: Białka ubić ze szczypta soli, dodać cukier, ubijać na sztywno. Kolejno wlewać po jednym żółtku. Następie wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej mieszając intensywnie łyżką. Piec w temp. 150 st. C przez ok 30 min.

Galaretka: Galaretki rozpuścić w dwóch szkl. wrzątku. Brzoskwinie odsączyć i zblendować na mus. Do tężejącej galaretki wlać mus, wymieszać. Gdy biszkopt ostygnie, zdjąć z niego górna skorupkę za pomocą noża stołowego, wylać tężejącą galaretkę z musem. Najlepiej użyć metalowej ramki by nic się nie wylało poza biszkopt. Odłożyć do schłodzenia.

Ptasie mleczko: Galaretki rozpuścić w dwóch szkl. wrzątku - odłożyć do stężenia. Kremówkę ubić, dodawać stopniowo tężejące galaretki delikatnie ucierać. Całość dać na chwilę do lodówki ( 1 min), następnie wylać na stężały mus z galaretką, wyrównać, posypać kokosem. Chłodzić przed podaniem:) SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...