niedziela, 16 sierpnia 2015

Puch serkowo - owocowy



Pomysł na szybki owocowy puch sernikowy? Proszę bardzo, kilka składników, świeże owoce i nic w sezonie letnim nie smakuje tak wyśmienicie jak ciasta i desery na zimno:) Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu!







Puch robiłam w tortownicy o średnicy 24cm.

Składniki na puch serkowy:

- 350 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka brzoskwiniowa rozpuszczona w szkl. wrzątku

Dodatkowo:

- galaretka malinowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku
- paczka okrągłych biszkoptów waniliowych
- po szklance malin i borówki amerykańskiej

Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, poukładać biszkopty i wysypać szklankę malin. Kremówkę ubić z pudrem, stopniowo dodawać masarpone, na koniec tężejąca galaretkę.
1/3 puchu wylać na maliny ( by utworzył się trwały spód ), resztę włożyć do lodówki na kilka chwil by delikatnie stężał, po czym wylać na pierwszą warstwę, wyrównać i wyłożyć borówki – schładzać w lodówce przez 10 minut. Kolejno na całość wylać tężejącą malinową galaretkę - chłodzić! Gotowe:) SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...