środa, 1 kwietnia 2015

Babka cytrynowa piaskowa

Kto nie piecze? nie piekł? musi wypróbować ten przepis na moją wersję aromatycznej baby Wielkanocnej :) zachęcam!






Składniki na dużą babkę:

- 4 jajka
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g margaryny (u mnie palma z murzynkiem)
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Margarynę roztopić w rondelku-wystudzić. Jaja (całe) utrzeć z cukrem, dokładnie na pulchna masę jajeczną. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do jajek, miksować. Wlewać roztopiony tłuszcz. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz gęsta śmietanę, chwilkę ucierać. Przygotować formę - wysmarować tłuszczem i dokładnie oprószyć bułka tartą, przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez 60-65 minut. Gorącą wyjąć i poczekać do całkowitego wystudzenia, wyłożyć, oprószyć pudrem:) SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...