poniedziałek, 23 marca 2015

Rolady wołowe z tradycją

Przepis na te roladki możecie również znaleźć w Świątecznym wydaniu magazynu "Przyślij Przepis". Są one tradycyjnie już podawane na Wielkanoc w moim domu. Przepis mojej mamy wpadł w moje ręce i z kilkoma radami staram się jak najlepiej przygotować roladki, polecam!




Składniki na 4 roladki:
- 4 plastry mięsa wołowego
- marchewka
- seler (korzeń)
- duży ogórek kiszony
- natka pietruszki
- cebula
- 4 grubsze plasterki drobiowej wędliny
- 2 łyżki ugotowanego ryżu
- 4 kopiaste łyżeczki musztardy
- kucharek, sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki margaryny ( u mnie palma z murzynkiem)
- nić kuchenna

Marchew, seler obrać pokroić w cieńsze paski. Ogórek również kroimy w paseczki, a obraną cebulkę w piórka. Plastry mięsa rozbić, rozłożyć na talerze. Każdy płat smarować musztardą, posypać kucharkiem, pieprzem i solą, ułożyć po plasterku wędliny. Następnie układać paski marchewki, selera, ogórka, kilka piórek cebuli, posypać posiekaną natką pietruszki oraz ryżem, zwijać rolady obwiązując je nicią kuchenną. Margarynę rozpuścić na dużej patelni, ułożyć nasze roladki, podsmażyć na większym ogniu, po czym przykryć, zmniejszyć płomień i dusić do miękkości podlewając co jakiś czas przegotowaną wodą. Roladki wyjąć, a z wytworzonego wywaru przygotować sos: łyżkę mąki pszennej zalać 5 łyżkami wody-wymieszać, wlać na gotujący się sos, doprawić do smaku pieprzem i solą. Roladki polać sosem, podać z ziemniakami i ulubioną surówką. SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...