niedziela, 11 stycznia 2015

Lekka sałatka ze szpinakiem

Po Świętach wcale nie mam ochoty na tuczące i mięsne potrawy... dlatego w mojej propozycji znalazła się ta oto pyszna i pożywna sałatka ze świeżego szpinaku w roli głównej. Bardzo delikatna, nie zawiera wielu składników zwłaszcza tych ciężko strawnych dlatego polecam jako kolacje i drugie śniadanie:)

Z podanych poniżej składników przygotujesz solidne porcje na 6 osób!




Składniki:

- 200 g świeżego szpinaku
- 50 g kiełków rzodkiewki
- podwójny filet z kurczaka
- 1 ser mozarella
- ogórek zielony (szklarniowy)
- duży pomidor

Sos vinegree:

- 2 łyżki musztardy delikatesowej
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szkl. przegotowanej zimnej wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki soli

Szpinak opłukać, wysuszyć, pokroić. Ogórka i pomidora pozbawić skórki, pokroić w grubszą kostkę. Mozarellę kroić w plasterki zaś te w polówki. Filety przyprawić solą pieprzem i przyprawa do gyrosa, obsmażyć na rumiano, wystudzić i siekać w cienkie plasterki. Szpinak wymieszać delikatnie z kiełkami, ogórkiem i pomidorem, kłaść na talerze i dodawać kurczaka oraz mozarellę. Z podanych składników przygotować sos, polać do smaku sałatkę:) SMACZNEGO!!!


1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...