Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, zwykłe, biszkoptowe czy na ostro, te ze słodkim i ostrym nadzieniem. Dziś na obiad królowały u mnie naleśniki z pianką, czyli biszkoptowe z dodatkiem świeżutkiego musu jabłkowego:) Chciałam przedstawić Wam mój sposób przyrządzania tego przysmaku, serdecznie polecam!
Składniki:
- 3 jaja
- szklanka mleka
- szklanka wody gazowanej (lub mineralizowanej)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 3 pełne łyżki serka homogenizowanego waniliowego (ew. kwaśne mleko)
Nadzienie:
- 6 dużych kwaskowych jabłek
- 3 łyżki cukru
- cynamon do smaku
Dodatkowo:
- cukier puder
- syrop klonowy lub inny ulubiony
- olej do smażenia
Mus: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do rondelka dodając 2-3 łyżki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu). Gdy jabłka delikatnie zmiękną dodać cukier i dusić dalej do uzyskania musu (można podlać jeszcze odrobiną wody), pod koniec dodać cynamon i zestawić z ognia.
Naleśniki: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i jeszcze chwilę ubijać. W osobnej misce za pomocą miksera dokładnie wymieszać żółtka, mleko, wodę oraz mąkę i serek. Do powstałej masy dodawać po parę łyżek ubitych białek i delikatnie miksować. Całość powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Piec na niewielkiej ilości tłuszczu - jak naleśniki:) Na usmażone nakładać mus jabłkowy i składać w pół lub rolować, posypać pudrem i polać delikatnie syropem:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz