Osobiście uwielbiam wszystko co kawowe i piernikowe, dlaczego więc nie połączyć obu tych smaków? ależ można i to na różne sposoby. Postanowiłam upiec ciasto kawowo-czekoladowe i przełożyć je puszystą kremówką z mascarpone i dodatkami oraz wspomnianymi już pierniczkami. Całość nie jest zbyt słodka ale delikatnie kremowa i aromatyczna, polecam:)
Ciasto najlepiej upiec w tortownicy lub małej brytfance, ja upiekłam w zwykłej dużej 24cm x 33cm wyszło cienkie ale da się je spokojnie przepołowić:)
Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- pół szkl. cukru
- 15 kostek gorzkiej czekolady
- 125 g margaryny palmy
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalne rozpuszczone w 2-ch łyżkach wrzątku
Składniki na krem mascarpone:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku
Składniki na krem śmietankowy:
- 250 ml kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- śmietan fix 9g
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- 250 g pierniczków z nadzieniem śliwkowym
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- kakao do oprószenia
Ciasto: Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i powoli dodawać do margaryny miksując. Następnie dodać po jednym żółtku. Rozpuszczona kawę powoli wlewać nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypywać po kilka łyżek do masy, na końcu dołożyć ubite białka oraz kwaśna śmietanę. Piec w temp. 160 st. C przez ok. 30 minut. Zostawić do wystygnięcia i przepołowić.
Mascarpone: Kremówkę ubić z pudrem, dodawać po jednej łyżce mascarpone. Wlać lekko stężałą żelatynę nie przerywając ubijania. Na końcu wlewać powoli kawę - miksować przez krótką chwile do momentu połączenia. Krem przełożyć na pierwszy blat ciasta. Pierniczki przekroić na połówki i poukładac na kremie delikatnie je dociskając. Drugi blat posmarować połową powideł i przykryć posmarowaną stroną. Górną część blatu również posmarować pozostałymi powidłami.
Śmietankowy: Kremówkę ubić z pudrem i fixem. Na koniec ubijania dodać kawę (nie rozpuszczać w wodzie)-dokładnie zmiksować. Przełożyć i równomiernie rozsmarować na górnym blacie ciasta. Całość oprószyć delikatnie kakaem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Uffff... :) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Połączenie kawy i pierników jest super, bardzo fajny pomysł na ciasto ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, do porannej kawki będzie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńCudownie świąteczne :)
OdpowiedzUsuń