Filety kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewany;
Składniki:
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 100 g pełnotłustego twarożku z ziołami i czosnkiem
- 4 suszone morele
- 4 plasterki szynki parmeńskiej długo dojrzewającej
- 150 ml czerwonego wina
- 150 ml bulionu drobiowego
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka typu "gyros"
- kilka listków tymianku
Filety z kurczaka
ponacinać wzdłuż by powstały kieszonki. Doprawić solą, pieprzem i
przyprawą "gyros". Morele pokroić w paski i wymieszać z twarożkiem dodać
kilka listków tymianku, następnie nadzieniem wypełnić kieszonki.
Każdego fileta owinąć dwoma plasterkami szynki i zawiązać nicią kuchenną
typu "mulina". Na głęboką patelnię wlać bulion i wino, doprawić cukrem,
zagotować. Ułożyć nasze roladki i gotować pod przykryciem ok. 30 minut,
co jakiś czas je obracając. Gdy mięso będzie już gotowe zdjąć z ognia,
pokroić na grubsze plastry, można oblać delikatnie wywarem. Podawać
gorące z ulubioną sałatką:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz