Do przygotowania biszkoptu - podobnie jak przy torciku kawowym:
- 5 dużych jaj
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki krupczatki
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- skórka otarta z 3/4 cytryny
- 3/4 szkl. cukru plus 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Krem:
- ok. 375 g serka mascarpone czyli 1,5 opakowania (najlepszy ten z biedronki:))
- ok 450 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 garści rodzynek (najlepiej na wieczór rodzynki wsypać do szklanki i wlać do nich 100 ml rumu, w dzień pieczenia ciasta wylewamy rum i dodajemy do rodzynek 2 łyżeczki cukru:) )
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- alkohol do nasaczenia biszkoptu
- słoiczek dżemu wiśniowego + kilka wisienek kandyzowanych lub wisienek w cukrze
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i mieszając już łyżką dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia kakao, startą czekoladą i skórka cytrynową. Biszkopt pieczemy w tortownicy ok 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temp ok 140-150 st.
Krem: Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo mascarpone i ubijamy aż zgęstnieje, dodajmy kakao przygotowane rodzynki mieszamy
i odstawiamy na chwilkę do lodówki.
Biszkopt przecinamy na 2 równe części, obie nasączamy mocno alkoholem. Górną część teraz smarujemy połową dżemu i częścią kremu nastepnie biszkopt dżem i znowu krem. Nasz tort do okoła smarujemy pozostałą częścią kremu. Chłodna już polewę delikatnie wylewamy na górę. Do dekoracji możemy użyć kokosu, kolorowej posypki i wisienek:) Teraz do lodówki na ok. 3-4 godzinki:) Gotowe, SMACZNEGO!!!
mniam :)
OdpowiedzUsuń