Świetne do porannego kakao oraz dla dzieci do szkoły na 2-gie śniadanko:) Zapraszam do wypróbowania:)
Ciasto:
- 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 szkl. mleka
- 3 dkg drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. cukru
- 6 dkg masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- jajo do smarowania ciasta
Nadzienie:
- 50 dkg jabłek
- 2 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki mąki i łyżkę
cukru. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem
wanilinowym, resztą cukru i solą. Białka ubić, tłuszcz rozpuścić.
Przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, białka i zarobić
ciasto, jak składniki się połączą to małą stróżką dodać ciepłe (ale nie
gorące) roztopione masło i wyrabiać dalej do momentu wchłonięcia się
masła. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia-by podwoiło swa objętość. Rada: gdyby było za rzadkie można
dodać ciut więcej mąki, ale nie za dużo to w końcu ciasto drożdżowe:)!!!
Jabłka obrać pokroić w średnią kostkę dodać cukier, kaszę mannę,
cynamon i zamieszać.
Stolnicę mocno oprószyć mąką, wyjąć połowę ciasta
na stolnicę (można przed wyjęciem ciasta natłuścić dłonie) uformować
grubszy wałek długości ok. 30 cm i podzielić nożem na 8 równych
kawałków, każdy rozpłaszczyć dłonią tak by jego grubość miała ok 0,5 cm a
kształt przypominał koło, na każdy placuszek dać 2 łyżki przygotowanego
wcześniej nadzienia, zlepić placek w jeden punkt i każdą posmarować
roztrzepanym jajem. Blaszkę smarujemy najlepiej margaryną, układamy
nasze drożdżówki (w sumie powinno wyjść 16, ale układamy po kilka w
odstępach) nagrzewamy piekarnik, pieczemy 20 min w temp ok.180 st. C na
kolor złoty. Możemy posypać cukrem pudrem. Jak zostanie nadzienie zawsze
można z niego zrobić smaczna konfiturkę.
SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...

-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz