sobota, 26 stycznia 2019

Torcik makowo-jagodowy

Połączyłam kilka smaków i muszę przyznać ... mniam ;). Makowy biszkopt oraz jagodowy akcent to naprawdę zgrany duet :) Całość wieńczy krem na bazie bitej śmietany, mascarpone oraz białej czekolady. Łasuchy z pewnością pokuszą się o wypróbowanie mojego przepisu.

ZAPRASZAM !!!







Forma: tortownica o średnicy 24 cm.

Biszkopt makowy:

- 6 jaj
- 1/2 szkl. mąki pszennej + 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- szklanka suchego maku
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego 

Jagodowa galaretka:

- 1 galaretka wiśniowa lub jagodowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku 
- 1 szkl. mrożonych jagód

Krem:

- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 4 łyżki advokatu

Polewa:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki

Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, na końcu olej miksując na najniższych obrotach. Mąki, proszek i mak wymieszać i porcjami dodawać do masy jajecznej mieszając ręcznie. Biszkopt piec w temp. ok 160 st. C przez 30 minut. wystudzić, przekroić na pół.

Krem: Białą czekoladę umieścić w kąpieli wodnej do roztopienia i delikatnie przestudzić. Kremówkę wraz z mascarpone i cukrem pudrem zmiksować tak by powstał krem - uwaga by nie przebić! Powoli dodawać czekoladę, advokat i delikatnie zmiksować, schłodzić. 

Galaretka: Tężejącą galaretkę wlać do kielicha z miksera lub blendera, dodać mrożone jagody i zmiksować. 

Polewa: Połamaną czekoladę i śmietanę umieścić w rondelku, mieszając pilnować by całość się nie zagotowała, gdy składniki dokładnie się wymieszają odstawić do przestudzenia.

Na połówkę biszkoptu wyłożyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować i od razu wyłożyć owocową galaretkę, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na całości rozsmarować resztę kremu (góra i boki). Ciasto przełożyć do schłodzenia. Na schłodzone wylać polewę :) SMACZNEGO!!!




1 komentarz:

  1. Tort wygląda pięknie! Świetne połączenie maku z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...