wtorek, 17 lipca 2018

Chińskie danie z indykiem

Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam z pełnym przekonaniem i gwarancją nietypowego smaku kuchni chińskiej. Delikatna polędwiczka z indyka duszona z warzywami z dodatkiem ciemnego sosu sojowego i grzybów - akurat w moim przypadku grzybów leśnych - to idealna propozycja na bardzo szybki obiad.
Zapraszam!










Składniki:

- polędwiczka z indyka
- 1 cebula
- 3 sredniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 1/2 selera
- 1 mały por
- ok. 6 szt. suszonych grzybów leśnych - polecam prawdziwki
- 4 - 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku 
- olej rzepakowy

Przyprawy które wymieszałam w moździerzu:

- pół łyżeczki kolendry
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki papryki suszonej słodkiej
- szczypta pieprzu cayenne 

 Dodatkowo:

- ryż lub jak kto woli ulubiona kasza :)

Grzyby namoczyć i zagotować doprawiając odrobiną soli - odcedzić pozostawiając wodę z gotowania.
Polędwiczkę pokroić w cienkie paseczki. Marchew i pietruszkę pokroić w pół-plastry, cebulę w piórka  natomiast seler i por w słupki. 




Rozgrzać olej podsmażyć polędwiczkę do momentu zrumienienia, dodać grzyby i smażyć jeszcze chwilę. 
Kolejno dodać warzywa i całość podlać wodą z gotowania grzybów. Doprawić delikatnie solą i pieprzem oraz mieszanką przypraw, dodać sos sojowy, całość wymieszać i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Można ewentualnie podlać jeszcze odrobiną wody. 
I gotowe:) SMACZNEGO!!!





 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...