sobota, 16 czerwca 2018

Ogórki małosolne

Dzielę się z Wami moim sposobem na ogórki małosolne, gdyż jakiś czas temu poproszono mnie o dodanie tego przepisu na bloga. 
Warto mieć w zasięgu ręki taką przekąskę. Prosta receptura, przekazywany z pokolenia na pokolenie bez udziwnień i urozmaiceń. Wypróbujcie koniecznie !!!





Częste pytanie: ile soli na litr wody? ja odmierzam 2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody.

Składniki:

- 1 kg ogórków gruntowych (małych)
- 1 niewielka laska chrzanu - lub jeden liść chrzanu
- 3 gałązki kopru
- 8 dużych ząbków czosnku
- 1 litr wody (używam mineralnej)
- 2 łyżki soli kamiennej (zastępczo może być himalajska)

Potrzebne będzie:

- gliniane naczynie
- mały talerzy
- czysta mała ściereczka kuchenna

Ogórki dokładnie umyć - moczę w wodzie ok 10 minut. Czosnek obrać, można przekroić ząbki na pół. Chrzan obrać przekroić, koper opłukać podzielić na kilka części.



Do glinianego naczynia włożyć trochę czosnku, kopru i chrzanu kolejno ułożyć część ogórków. Układać tak samo następne warstwy.


Na koniec w litrze zimnej wody rozmieszać 2 łaskie łyżki soli i zalać ogórki tak by wszystkie były przykryte.






Na górę położyć mały talerzyk - obciążenie. Całość przykryć bawełnianą ściereczką i czkać aż będzie gotowe ;) Ok 4-5 dni :) SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...