czwartek, 8 października 2015

Rogaliki smalcowe z różanym nadzieniem

Przepis na te rogaliki odkładałam bardzo długo, a szkoda. Ogólnie nie przepadam za ciasteczkami czy pączkami pieczonymi na smalcu. Dziś z czystym sumieniem mogę polecić owe rogaliki smalcowe, rewelacja. Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, a radość łasuchowania? bezcenna:)  Użyłam do nadzienia własnoręcznie zrobionej konfitury z płatków dzikiej róży wymieszanej z powidłami śliwkowymi. POLECAM!
 









Składniki:


- 20 dkg smalcu (kostka)
- 60 dkg mąki
- 3 dkg drożdży
- łyżka cukru
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany + 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- konfitura z płatków róż oraz powidła śliwkowe (ew. marmolada różana)


Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, drożdże utrzeć z cukrem. Żółtka i jajo roztrzepać. Smalec pokroić na drobniejsze kawałki i miękki przełożyć do mąki. Śmietanę, jogurt, jaja oraz drożdże wlać do mąki i starannie zarobić ciasto, powinno być troszkę kleiste. Stolnicę oprószyć solidnie mąką, wyłożyć 1/3 ciasta obtaczać w mącę, wałkować na grubość ok 3-4 mm tworząc okrąg. Tak samo postępować z pozostałą ilością ciasta. Wycinać radełkiem trójkąty według uznania smarować konfiturą i zwijać rogaliki zaczynając od strony szerszej. Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Blaszkę piekarnikową wyłożyć pergaminem i układać rogaliki zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Piec przez 25 min w nagrzanym piekarniku, lub do całkowitego zrumienienia. Oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

  1. Na smalcu wychodzą takie wypieki najlepiej. Tak twierdziła moja Babcia.
    A Twoje rogaliki wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie podejrzewałam, że pieczone z dodatkiem smalcu wyjdą tak smakowite:) POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...