Ciasto piekłam w blaszce: 24cmx34cm
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1/2 kg mąki
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 40 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- szczypta soli do smaku
- łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki na ser:
- 60 dkg białego twarogu
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- łyżka masła
Kruszonka:
- 1/2 szkl. + 2 łyzki mąki pszennej - pół szkl. cukru + 2 łyżki cukru wanilinowego
- 80g masła ,
Składniki na kruszonkę wyrobić i lekko rozkruszyć.
Mąkę przesiać. Masło roztopić. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę przesianej mąki oraz cukru i dokładnie wymieszać, tak utworzony zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru oraz cukier wanilinowy, wymieszać. Gry drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać roztrzepane jajo i dokładnie zarobić ciast. Wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz, wyrabiać aż ciasto się napowietrzy i będzie odchodzić od ręki. Przykryć bawełnianą ściereczka odstawić do wyrośnięcia również w ciepłe miejsce ( ok 30-50 minut). Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera do białości, kolejno dodać masło i partiami zmielony ser, ucierać na wolnych obrotach. Wyrośnięte ciasto wyłożyć równomiernie na przygotowaną blaszkę. Układać kupki sera, delikatnie rozsmarować, całość posypać kruszonką. Piec w temp. 200 st przez 35 minut. Upieczony kołacz zostawić w piekarniku na ok. 10 min przy uchylonych drzwiczkach:) SMACZNEGO!!!
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa się ciągle owocom oprzeć nie mogę ;)