czwartek, 9 lipca 2015

Roladki drobiowo-żurawinowe

Jakiś czas temu wzięłam udział w konkursie zorganizowanym przez jedną z blogerek, konkurs Almette. Wygrałam, a w raz ze mną jeszcze 3 dziewczyny. Nagrodą jest wyjazd do Warszawy, kosz serków Almette oraz uroczy fartuszek kuchenny. Jeśli uda nam się wygrać cały turniej będę zadowolona.

Poniżej przedstawiam to co upichciłam. Większość moich dań to dania drobiowe z warzywami. Tym razem są to pyszne roladki ze słodkim nadzieniem oraz niekalorycznym i prostym sosem żurawinowym na bazie soku pomarańczowego i zwykłej wody. Polecam!





Składniki na 2 porcje:

- 2 średniej wielkości pojedyncze filety z kurczaka
- 2 plasterki drobiowej wędliny
- opakowanie serka Almette Fruit wiśnia-żurawina
- łyżka suszonej żurawiny
- 2 suszone morele

Dodatkowo:

- przyprawa "Grill ziołowy"
- pieprz młotkowy z kolendrą
- sól, vegeta

- 1/4 małego selera
- mała marchew
- 2 łyżki margaryny "Palma z murzynkiem" do podsmażenia roladek
- nić kuchenna

Sos:
- 400 ml wody
- 2 garści suszonej żurawiny
- 1/3 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki cynamonu

Filety umyć, powycierać za pomocą ręczników papierowych, przekroić na pół. Każdą połówkę przyprawić solą, pieprzem, vegetą oraz przyprawą grillową, ułożyć plasterki wędliny. Wcześniej namoczyć łyżkę żurawiny i posiekane morele w gorącej wodzie. 4 pełne łyżki serka Almette Fruit przełożyć do miseczki i wymieszać z namoczoną żurawiną oraz morelami, wyłożyć na plasterki szynki, zwinąć w ruloniki i z fileta kurczaka utworzyć roladki owijając je starannie nicią kuchenną. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, umieścić roladki i dokładnie opiec je z obu stron na złocisty kolor. Zmniejszyć płomień, dolać 1/4 szkl. przegotowanej wody, przyprawić do smaku przyprawami, dodać pokrojone w grubsze plasterki warzywa i dusić ok 25 min na wolnym ogniu. Co jakiś czas obracać i podlewać wodą by się nie przypaliły.
Sos: Wodę zagotować, wrzucić żurawinę, można dodać łyżeczkę cukru, gotować 10 min. Po tym czasie przyprawić cynamonem i dolać sok z pomarańczy oraz cytryny. W takiej proporcji gotować jeszcze 3 min, następnie wyłączyć płomień i za pomocą blendera rozdrobnić żurawinę by powstał gładki sos.
Roladki wyłożyć na talerze, polać sosem, a sos powstały podczas duszenia mięsa można użyć do okraszenia np. kaszy lub innego dodatku z którym podamy nasze roladki :) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...