piątek, 31 lipca 2015

Krem pomidorowy

W naszym ogrodzie zaczął się sezon pomidorowy, przetwory z pomidorów jak ketchup, przecier czekają w kolejce. Jednak bardzo smakowitym daniem jest krem ze świeżych pomidorów. Aromat pysznego kremu skusi każdego domownika, bo osobiście nie słyszałam by ktoś nie lubił "pomidorówki". Zapraszam do degustacji poprzez przygotowanie tego dania z poniższego przepisu. To przepis uproszczony :)

W przepisie użyłam również przecier pomidorowy by nadać kwaskowatego posmaku, śmiało pod koniec gotowania można użyć octu winnego, zamiast przecieru.





Składniki na 4 porcje:

- 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
- 1,5 kg pomidorów sparzonych i obranych ze skórek
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- marchew , ćwierć selera, pół korzenia pietruszki gotowanych w bulionie
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka suszonego oregano
- 5 gałązek świeżego oregano
- łyżka masła
- natka pietruszki

Cebulkę obrać, pokroić w grubsze kawałki, podsmażyć na maśle. Dodać obrany i pokrojony w kostkę czosnek, chwilę zostawić na wolnym ogniu po czym dodać pokrojone w ćwiartki pomidory. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżymi listkami oregano. Dusić ok. 5 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Bulion z warzywami zagotować, dodać przecier, podduszone pomidory z cebulką i czosnkiem, przyprawić suszonym oregano, ew. sola i pieprzem. Gotować ok 10 minut. Zdjąć z palnika, blendować na gładki krem. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, całość posypać natką pietruszki :) SMACZNEGO!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...