poniedziałek, 19 stycznia 2015

Chlebek pszenno-razowy z bazylią i czarnuszką


Nie ma nic bardziej aromatycznego jak domowy chlebek, jeśli można go upiec  z ulubionymi dodatkami to już prawdziwy rarytas:) Smakuje sam... jeszcze ciepły i chrupiący, polecam mój przepis!



Składniki:

- 2 szkl. mąki przennej
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 2 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
- 300 ml kwaśnego mleka lub maślanki
- 5 dkg drożdży
- łyżeczka soli
- 5 łyżeczek ziarenek czarnuszki
- 30 listków świeżej bazylii

Mąkę przesiać, dodać razową i otręby. Kwaśne mleko podgrzać, dodać drożdże, wymieszać aż do rozpuszczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bazylię opłukać, pokroić w większe paski. Do mąk dodać sól, kwaśne mleko z wyrośniętymi drożdżami, bazylię i czarnuszkę. Wszystko starannie wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować foremkę: posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do ok. 230 st. C, w tym czasie przełożyć ciasto do foremki, piec w podanej temp. przez 45-50 minut:) SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

  1. Wygląda ślicznie i pewnie smakuje niesamowicie, uwielbiam chleb z czarnuszką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny, zapraszam do skorzystania :) można też dodać świeżego oregano :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...