Placki miodowe piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (wyszły 4), można upiec również w nico większej formie kwadratowej (mogą być 3).
Składniki na placki miodowe:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 jajo + 2 żółtka
- pół kostki margaryny palmy
- 4 pełne łyżki płynnego miodu
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody
Składniki na krem:
- 1/2 l. mleka
- pół kostki margaryny mlecznej + pół kostki masła
- 3/4 szkl. cukru
- 5 pełnych łyżek grysiku
- niepełna łyżeczka olejku migdałowego
Dodatkowo:
- 12 pełnych łyżek powideł śliwkowych
- 10 kostek czekolady + 2 łyżki margaryny
- kilka startych orzechów włoskich
Miodowe: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i sodą, dodać posiekana miękką margarynę i wyrobić tak jak na posypkę. Dodać żółtka i jajo, miód oraz śmietanę. Składniki połączyć na jednolitą masę (w razie czego można jeszcze dodać 2-3 łyżki mąki). Ciasto dzielimy na 4 lub 3 części. Pierwsza część wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, delikatnie rozprowadzić ciasto palcami od czasu do czasu maczając palce w mące (nie wałkować na stolnicy!). Piec w temp ok. 170 st. C w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut do zrumienienia. Wyjąć delikatnie placek miodowy na deseczkę. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy tak samo.
Krem: Mleko zagotować, wsypać grysik i ugotować na gęsto - przestudzić. Miękką margarynę i masło utrzeć dodać cukier i ucierać na puszek. Ostygnięty, zimny grysik dodajemy do utartego tłuszczu z cukrem (po 2-3 łyżki), na koniec wlewamy olejek migdałowy.
Pierwszy placek miodowy posmarować czterema łyżkami powideł następnie wyłożyć 1/3 kremu i równomiernie rozprowadzić, całość przyłożyć kolejnym plackiem i znów powtórzyć czynność. Na ostatni placek rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę dodając tłuszcz i polać wierzch, całość posypać startymi orzechami włoskimi. Dać do chłodnego miejsca (temp. ok. 5-8 st. C) na ok. 5 godzin by placki zmiękły, a smaki się wymieszały :) SMACZNEGO!!!
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń