wtorek, 15 lipca 2014

Rolada jagodowa

Skoro wszyscy dookoła pieką rolady owocowe z sezonowymi owocami... no to do dzieła ;)

Biszkopt:

- 4 jaja
- 1/2 szkl. cukru
- 1/3 szkl. mąki +2 łyżki mąki krupczatki oraz ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych wyżej składników upiec biszkopt - pieczemy go w szerokiej formie np. blaszki piekarnikowe. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu nakrywamy go wilgotna ścierką,  obracamy, zdejmujemy pergamin, rolujemy razem ze ściereczką i wkładamy do lodówki.

Nadzienie jagodowe:

- szklanka jagód
- 3 łyżeczki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 5 łyżkach wrzątku
- 280 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- serek Almette "jagoda malina"
- garść jagód + 2 garści borówki amerykańskiej lub malin


Borówki blendujemy z 3 łyżkami cukru, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do borówek. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej już śmietanki dodajemy owocowy serek Almette, mieszamy łyżką aż do połączenia (uwaga! nie miksować), po czym wlewamy zblendowane borówki połączone z żelatyną, po czym umieszczamy w lodówce do chwili stężenia. Rozkładamy biszkopt usuwając ściereczkę, wlewamy stężałą piankę, posypujemy owocami, delikatnie rolujemy, dekorujemy cukrem pudrem, roladę wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin przed podaniem:), (można nakryć ją czysta ścierką by nie zeschła) SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...