Śmietankowo-owocowy tort na biszkopcie
Przepis:
biszkopt:
- 4 większe jaja
- pół szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
- zobacz na mój przepis na krem na karpatkę - to ten sam zrobiłam do torciku
oprócz tego:
- puszka brzoskwiń
- jena galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 6 dużych truskawek do dekoracji
- kieliszek mocnej wódki do nasączenia biszkoptu
- płatki migdałów i kolorowa posypka do dekoracji lub wiórki kokosowe
Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno dodaj cukry i dalej
ubijaj do momentu roztarcia cukru, dodaj po jednym żółtku, miksuj ok. 2
minut tak by piana białkowo-żółtkowa była sztywna, dodawaj po jednej
łyżce zmieszanych mąk z proszkiem do pieczenia - mieszaj w jedną stronę
delikatnie łyżką - nie mikserem bo upadnie!!! Nagrzej piekarnik do 150
st. i piec w tortownicy (przygotowanej pergamin przesmarowany margaryna i
posypany bułką tarta bądź kaszą manną) ok. 35 min. Jeśli nie chcesz by
ciast upadło po upieczeniu wyjmij go od razu z piekarnika i rzuć o
podłogę z wysokości kolan 2 razy, włóż biszkopt do piekarnika i przy
mocno uchylonym piekarniku pozwól mu wystygnąć:):):)
Przygotuj krem tak jak w przepisie poniżej na karpatkę.
Galaretką rozpuść w 1,5 szkl. wody. Potrzebujesz 6 dużych połówek
brzoskwiń, pokrój je w mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem na różne
części- mniejsze i większe, dodaj do zimnej galaretki, rozpuść żelatynę w
6 łyżkach gorącej wody i dodaj do galaretki z brzoskwiniami-wstaw w
chłodne miejsce.
Wystygnięty biszkopt przekrój na pół, dolną część
delikatnie nasącz wódką pomieszaną z sokiem z brzoskwiń (kieliszek wódki
i kieliszek soku plus troszkę przegotowanej wody), wyłóż połowę kremu,
(znów nałóż obręcz tortownicy), wlej na krem tężejącą galaretkę i połóż
2-gą połowę biszkoptu skórka na dół - tę nasącz mocniej, na to 2-ga
połowa kremu i włóż do lodówki na kilka godzin. Wyjmij udekoruj
truskawkami i posypkami, gotowe:) SMACZNEGO!!!
piątek, 16 maja 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...

-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz