SZARLOTKA W KRUCHYM CIEŚCIE
Ciasto:
- 4 szkl. mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki
- 1 szkl. cukru pudru
- 3 jaja
- 25 dag margaryny
- 1/4 szkl. kwaśnej śmietany
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 kropelki olejku wanilinowego
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek-może być troszkę więcej (najlepiej kwaskowych)
- pół szkl. cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,
posiekać z margaryną. Dodać utarte z częścią cukru żółtka zmieszane ze
śmietaną i olejkiem wanilinowym. Zagnieść lekko ciasto, podzielić na 2
części. Jedną rozwałkować lub samemu rozgnieść w dłoniach i układać na
blaszce ( u mnie wymiary 33x23) wyłożonej papierem do pieczenia,
posmarowanej tłuszczem i oprószonej lekko bułką tartą. Ciasto posmarować
rozmąconymi białkami i posypać bułką tartą, nakłuć widelcem.
Nadzienie: Jabłka obrać pokroić na cząstki, wydrążyć komory nasienne.
Włożyć do garnka, podlać 3 łyżkami wody i dusić na małym ogniu pod
przykryciem. Kiedy jabłka lekko się rozgotują, dodać cukier, poddusić
kilka minut już bez przykrycia, następnie dodać cynamon. Na ciasto w
brytfance wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią ciasta (u mnie jak na
zdjęciu poniżej - zrobiłam wałeczki z ciast, trochę je rozpłaszczyłam w
palcach i ułożyłam na ukos jedna warstwę a na nią kolejną:)), wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 st.C przez 45 minut na złoty
kolor. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem: SMACZNEGO!!!
czwartek, 17 kwietnia 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...

-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz