Wszędzie gdzie jestem a już obowiązkowo w górach muszę posmakować placków ziemniaczanych :) Najlepsze skojarzenia mam z Wadowicką restauracja domową oraz Zakopanem :) Jednak tym razem postanowiłam przygotować placki w nieco odmiennej wersji bo z dodatkiem cukinii, marchewki oraz selera. Zapraszam :)
Potrzebujesz:
- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 1/4 średniego selera
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 6 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 2 jaja
- sól, pieprz, vegeta do smaku
- łyżeczka ziół prowensalskich
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- kwaśna śmietana oraz ketchup
Ziemniaki utrzeć, cukinie umyć, pokroić w grube krążki wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach razem z marchewką oraz selerem.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Zmieszać warzywa w głębokiej misce. Jaja roztrzepać na talerzu dodać do warzyw. Wsypać mąkę (jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt mało związane dodaj więcej mąki), dodać również przyprawy i delikatnie zamieszać.
Rozgrzać tłuszcz i smażyć na złoty kolor (na głębszym tłuszczu). Polać do smaku kwaśną śmietaną oraz ketchupem :) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz