Składniki:
- litr bulionu drobiowego + ugotowana marchew i część selera z bulionu
- pół lub litr przegotowanej wody (w zależności jaką konsystencję kremu chcemy otrzymać)
- jedna mała cebula
- łyżka oliwy
- 10 dużych listków bazylii
- kilka gałązek oregano (ew. suszone)
- 2 większe brokuły ugotowane na parze
- sól oraz pieprz młotkowy z kolendrą (kamis-polecam) do smaku (lub pieprz świeżo mielony i kilka rozgniecionych ziaren kolendry)
Dodatkowo do podania:
- kilka kromek pszennego chleba
- 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego do jednej miseczki
Rosół podgrzać, wlać zagotowaną wodę. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oliwie - zrumienioną dodać do bulionu. Brokuły rozdrobnić na różyczki (odcinając te większe głębie) i również dodać do zupy. Całość doprawić solą i pieprzem z kolendrą do smaku oraz najlepiej świeżymi ziołami. Podgotować ok. 5-7 minut na małym ogniu, po czym zdjąć z palnika i delikatnie zblendować. Podawać z kromkami chleba i jogurtem naturalnym:) Prawda, że proste? :) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz